Nyhedsbrev nr. 46 - juni 2015

Stor succes med kulturarvsmåned
Der er stor enighed blandt arrangører og publikum om, at afholdelsen af Vesthimmerlands første kulturarvsmåned har været en bragende succes. Med over 38 arrangementer og mere end 18 aktører har kulturarvsmåneden givet både herboende og gæster et indblik i det overflødighedshorn af spændende kulturarvsoplevelser, som Vesthimmerland kan byde på. Mangfoldighed og samarbejde er de nøgleord, der har været bærende for dette nye tiltag. Kulturarvstjenesten Vesthimmerland er nu sammen med arrangørerne gået i gang med en evaluering, der vil danne grundlag for en beslutning om gentagelse af succesen i 2016.

Vestrup stendyngegrave på konference
Som led i et aktuelt samarbejde med Aarhus Universitet deltog museumsinspektør Simon Kjær Nielsen i konferencen "Megaliths, societies, landscapes. Early monumentality and social differentation in Neolithic Europe", som foregik i Kiel i Tyskland. Udgangspunktet for konferencen var at foretage et samlet europæisk udsyn over de talrige monumentale anlæg af sten, træ og jord, der blev opført praktisk talt overalt i bondestenalderens Europa for mere end 5000 år siden. Sammen med Adjunkt Niels Nørkjær Johannsen fra Aarhus Universitet bidrog Vesthimmerlands Museum til konferencen med et oplæg omhandlende de nordvestjyske dysser og jættestuer og disses relation til de efterfølgende gådefulde stendyngegrave, som udelukkende kendes fra netop Nordvestjylland i tiden ca. 3100-2800 f.Kr.

Velkommen til ny kulturminister
Museernes interesseorganisation Organisationen Danske Museer (ODM) hilser Bertel Haarder tillykke som ny minister for kulturen. Haarder er en politiker med mange års ministererfaring fra forskellige ministerier, og ODM ser frem til dialog og samarbejde med ham og også hele Folketingets kulturudvalg. ODM glæder sig over regeringsgrundlagets generelle udmelding om, at: "Det danske kulturliv skal have gode rammer, der fremmer kreativitet og mangfoldighed. Vi skal bevare og udvikle dansk kultur og kunst med udgangspunkt i vores nationale identitet og i åben dialog med resten af verden" samt, at "Der skal være et rigt og varieret kulturudbud til befolkningen i hele landet, og danskerne skal have nem adgang til nye kunsttilbud og den danske kulturarv".

Jernalderlandsby dukket op ved Gislumvej
Arkæologerne fra Vesthimmerlands Museum har i øjeblikket forrygende travlt med at registrere og udgrave de fortidsminder, som dukker op i tracéet for den nye omfartsvej rundt om Aars. Især arbejdes der hårdt på at registrere og udgrave de massive kulturlag fra den store jernalderlandsby ved Gislumvej. Tomterne efter de huse, som har stået i landsbyen, kan ses som "stenfri huller" mellem de mange brolægninger, der for 2000 år siden forbandt landsbyens huse. Rester efter gulvlag, ildsteder og indgangsbrolægninger røber ligeledes, hvor husene har stået, og det er tydeligt, at gårdene har ligget tæt, arrangeret på en eller flere rækker.

Med Kulturarvsbussen på jubilæumstur
Der var udsolgt til sidste plads, da Vesthimmerlands Museums Kulturarvsbus tog på sin femte rundtur i Vesthimmerland. Med en rutineret chauffør ved rattet og Simon Kjær Nielsen og Broder Berg ved mikrofonen gik turen til kendte og mindre kendte kulturhistoriske seværdigheder i Vesthimmerlands Kommune. Frokosten blev indtaget på Johannes V. Jensen Museet, hvor støtteforeningen havde forberedt et kulturhistorisk indslag for krop og sjæl.

Medlemstur til "Kongernes Jelling"
Vesthimmerlands Museumsforening, Støtteforeningen for
Johannes V. Jensen Museet og Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle vil i samarbejde gerne give deres medlemmer en rigtig god oplevelse og har arrangeret en fælles bustur til "Kongernes Jelling", lørdag den 26. september 2015. Se hele invitationen.