Nyhedsbrev nr. 57 - juni 2016

Kulturarvsmåned på andet år en kæmpe succes
København har Golden Days, som gør os klogere på vores fælles kultur og historie. I Vesthimmerland har vi Kulturarvsmåneden! For andet år i træk blev den lokale kulturarv fejret over en hel måned. Med udgangen af juni har mere end 3.000 gæster deltaget i mere end 43 arrangementer. Kulturarvsmåneden er et initiativ, der udelukkende kan finde sted, fordi lokale aktører på tværs af kommunen går sammen om at synliggøre alle de kulturarvsværdier, der findes i Vesthimmerland. Succesen har igen i år været overvældende, og håbet er, at juni måned 2017 for tredje år i træk vil byde på spændende oplevelser med kulturarven.

Stenalderens venner gør bopladsen levende
Der er ekstra liv i stenalderen de første par uger af juli, hvor Stenaldercenter Ertebølle foruden vores faste flintsmed også har besøg af norske og sjællandske venner af centret. De er med forskellige stenalderrelaterede aktiviteter med til at gøre et besøg på Stenaldercentret mere levende.
Familien Dale fra Bergen i Norge har gennem flere år tilbragt en del af deres sommerferie på Stenaldercenter Ertebølle. Med en glødende interesse for stenalderen, som de gerne videreformidler til Stenaldercentrets gæster, er familiens medlemmer i et par uger at finde på stenalderbopladsen, hvor de deltager i aktiviteter og gerne viser deres samling af stenalderredskaber frem for centrets gæster.
Det samme gælder for centrets sjællandske venner, Solveig Herthoni Hansen og arkæolog Lilith G. C. Hansen, der begge er tilknyttet Sagnlandet Lejre. De har ligeledes gennem flere år været velkomne sommerbesøgende på vores stenalderboplads, hvor de for gæsterne demonstrerer nogle af stenalderens håndværk samt delagtiggør interesserede i processerne.
Med vores norske og sjællandske venner af Stenaldercentret er der altid gang i et eller andet spændende. Måske laver de mad over bål og tilbereder urter, eller de viser, hvordan man garver skind, laver redskaber, fletter snore af plantefibre eller noget helt andet.
Se dagsprogram på www.stenaldercenter.dk

Kulturnøglen - nye undervisningstilbud i Vesthimmerland
Museumsundervisningen ved Vesthimmerlands Museum, Stenaldercenter Ertebølle og Herregården Hessel deltager i et udviklingsprojekt sammen med Limfjordsmuseet, bibliotekerne og kommunens forvaltning, der udvikler en børne- og ungdomskulturtjeneste til glæde for dagtilbud, skoler og ungdomstilbud i Vesthimmerlands Kommune. Kulturnøglen barsler i disse dage med ikke mindre end 44, primært gratis, undervisningstilbud til kommunens yngste borgere samlet i et flot hæfte. Hæftet rummer ikke kun tilbud fra projektdeltagerne, men også tilbud fra Kulturskolen og Johannes V. Jensen Museet. Hæftet "Kulturnøglen" bliver delt ud til alle lærere og dagtilbud i kommunen.

Fjordens dag
Lørdag den 9. juli fra kl. 10-14 afholdes fjordens dag ved fiskerhusene i Ertebølle. Fjordens dag byder på aktiviteter for både store og små. Gå for eksempel på opdagelse i vandkanten under vejledning af naturvejlederen, vær med til at samle planter og dyr til ertebøllefolkets stenaldersuppe, eller lav dine egne tangchips. Der vil hele dagen være mulighed for at købe øl, vand og hjemmelavede fiskefrikadeller. Fjordens dag arrangeres af Ertebølle Samvirke, der består af Ertebølle Strand Camping, Ertebølle Borgerforening og Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle.

Guide på Aggersborg i juli måned
Takket være en økonomisk saltvandsindsprøjtning fra Regionens kulturpulje bliver det nu muligt i hele juli måned at tilbyde guidet formidling på vikingetidens største ringborg. Hver dag i tidsrummet fra kl. 10-17, også i weekender, vil de besøgende møde en medarbejder fra Vesthimmerlands Museum, der står til rådighed for at fortælle om fortidsmindet og nærområdet. Det nye tiltag er et led i forberedelserne til den kommende proces, der skal bringe ringborgen Aggersborg, sammen med de andre danske ringborge fra vikingetiden, på UNESCOs verdensarvsliste.

Populær museumsundervisning
Vesthimmerlands Museums undervisningsafdeling har haft travlt i forår og forsommer med 2883 gæster i 77 forløb. Det er næsten 1000 flere end normalt og 50 % flere forløb end de seneste år. Det kan kun lade sig gøre, da Louise Villadsen fra Stenaldercentret og Maria Clement Hagstrup fra Kulturarvstjenesten har haft mulighed for at træde til. Hvis denne stigning holder året ud, så tyder det på, at afdelingen kan slå sin besøgsrekord fra 2014, hvor 5880 gæster fik gavn af museets undervisningsfunktioner.