Nyhedsbrev nr. 61, november 2016

• Årbog og Årsskrift 2016 udkommet
    Omtrent 90 gæster var forsamlet i museets store sal den 29. november i anledning af udgivelsen af Vesthimmerlands Museums Årbog og de lokalhistoriske arkivers årsskrift "Vesthimmerlands Lokalhistorie". Traditionen tro udkom begge publikationer samme dag. Vesthimmerlands Museums formand Per Nørgaard, Egon Jensen, koordinator for de lokalhistoriske arkiver i Vesthimmerland, og museumsdirektør Broder Berg holdt taler om museumsarbejde, kulturarv og lokalhistorie. Vesthimmerlands Museums Årbog udleveres gratis ved selvafhentning til medlemmer af Vesthimmerlands Museumsforening og medlemmer af Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle frem til 1. marts 2017.

• Fund af hjulspor og stendyngegrave på Østerbølle Hede
    Museets arkæologer har i disse uger gang i en udgravningskampagne på Østerbølle Hede, hvor der findes et område med grave og bopladsspor fra den mellemste del af bondestenalderen. Indtil for få år siden var stendyngegravene blandt de mest gådefulde anlæg inden for dansk arkæologi, men ny forskning har nu sandsynliggjort, at kvæg og mennesker blev begravet sammen i anlæggene. Ganske bemærkelsesværdigt er det, at der i forbindelse med undersøgelserne blev afdækket hjulspor, der løber parallelt med en række af stendyngegrave. Det styrker teorien om, at stendyngegravene blev opført langs datidens vigtigste transportkorridorer, hvor de flankerede den færdsel, som foregik i de levendes verden. Udgravningerne på Østerbølle Hede er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og foregår i samarbejde med Aarhus Universitet. For yderligere oplysninger om stendyngegravene ved Østerbølle Hede (og Vestrup) henvises til denne artikel fra Vesthimmerlands Museums Årbog 2014

• Nisser hitter - 1228 børn tilmeldt nissejagten
    Nu er vesthimmerlandske børn på jagt igen - uden bøsse og krudt, men bevæbnet med blyant og papir samt gode lytte- og iagttagelsesevner. Ej heller er det i skoven, jagtscenen er sat, men derimod på Vesthimmerlands Museum i Aars, der for niende juletid i træk inviterer børnehave- og grundskolebørn til at deltage i den efterhånden traditionelle nissejagt på museet.
    Nissejagten er en livlig cocktail af fortælling, bevægelse, hygge og et forunderligt stænk af julemagi, fortæller museumsunderviser Kim Callesen. Vesthimmerlands Museums nissejagt er udviklet for børn, først og fremmest i børnehaver og skoleklasser fra 0. til 3. klassetrin. Museet har sat underholdning og hygge i højsædet, men bruger samtidig nissejagten som redskab til at opnå væsentlige pædagogiske mål. Læsning, stavning, regning og sociale kompetencer bliver udfordret og øvet, og her på museet finder børn og lærere et anderledes og uformelt læringsrum, tilføjer museumsunderviseren.
    Indtil videre er der tilmeldt 1228 jagtlystne børn, som Kim Callesen og museets juleundervisere Sonja Marcussen og Birthe Gindrup glæder sig til at tage imod. Og hvis man skulle få lyst til på egen hånd at løse nissernes gåde og sammen med børn og børnebørn tage på nissejagt, kan det gøres i museets åbningstid frem til den 23. december.

• 2018 bliver europæisk kulturarvsår
    Europas kulturarv er kernen i de europæiske borgeres kollektive hukommelse og identitet. Den europæiske kulturarv skal synliggøres, fremhæves og fejres, mener EU-Kommissionen, som derfor har udnævnt 2018 til europæisk kulturarvsår. ODM har gennem NEMO (Network of European Museum Organisations) talt varmt for initiativet, der ikke mindst bør have et let og smidigt samarbejde på tværs af Europas lande som overordnet målsætning.
    "Ikke alene fremmer synliggørelsen af Europas kulturarv den kulturelle mangfoldighed og tværkulturelle dialog. En fremhævelse af Europas kulturarv kan også bidrage til øget turisme og vækst inden for en række andre brancher," siger ODM's formand Frank Allan Rasmussen.
    Læs ODM's nyhedsbrev

• Bygningsarv og planarbejde
    "Bygningsarv og planarbejde" var temaet på et møde, som Slots- og Kulturstyrelsen havde inviteret til i Dronninglund under projektet Kulturarvskommune. Programmet bød på en byvandring og flere oplæg om byudvikling samt status på de fem kulturarvskommuneprojekter, der frem til 2018 arbejder målrettet med bygningsbevaring og byplanlægning. Fra Vesthimmerlands Kommune deltog kulturudvalgsformand Kurt Friis Jørgensen og museumsdirektør Broder Berg, der bl.a. orienterede de fremmødte om kommunens byfornyelsesprojekt i Gedsted.

• Kogler og kulturhistorie - med naturvejlederen på De Himmerlandske Heder
    Er en kogle egentlig en del af vores kulturhistorie? Og er kulturarven andet end det, der ligger bag montreglas på museet? Den 6. december svarer arkæolog og naturvejleder Louise Villadsen på disse spørgsmål og inviterer på en vandring gennem det kulturhistoriske landskab ved Vindblæs Hede. På vandringen fortælles om, hvordan kulturarven påvirker os, mere end vi måske tror, og hvordan den giver sig til kende i landskabet. Arrangementet begynder kl. 13.30, og det er gratis at deltage. Mødested: Syd for Skarp Salling ligger der ud til Aarsvej (29) parkeringspladser ved indgangen til De Himmerlandske Heder.