Nyhedsbrev nr. 62 - december 2016

• Julehilsen fra Ertebølle - af formand Per Frederiksen
  • Tak for i år og på gensyn i 2017

• Jernudvinding ved Roldvej
    Sidste efterår fandt museets arkæologer tre jernudvindingsovne fra før Kristi fødsel, som er tegn på noget af den tidligste jernforarbejdning i Vesthimmerland. På nuværende tidspunkt udgraver museet en jernalderbebyggelse ved Roldvej, hvor der er registreret en smedie fra samme periode. Området ligger nær et vådområde, hvor der er fundet myremalm, som blev opgravet i oldtiden, udvundet i aftapningsovne og efterfølgende renset og smedet om til forskellige redskaber og våben. Beboerne fra bebyggelsen boede også blot 500 m fra fundstedet for Gundestrupkarret. Dette er den mest nærliggende samtidige bebyggelse, der nogensinde er udgravet. Bebyggelsen består af over 15 hustomter, hvor størstedelen er omsluttet af grøfter. Undersøgelsen af pladsen fortsætter hen over vinteren.

• Vinterhygge på Stenaldercenter Ertebølle
    Selvom der fortsat ikke er tegn på, at vintervejret kommer til Danmark og behager sneentusiaster, vil Stenaldercenter Ertebølle alligevel gerne tilbyde vinterhygge med både bål og istidslandskaber den 15. januar kl. 13.00 til 16.00. På denne dag står arkæolog og naturvejleder Louise Villadsen klar og laver dødishuller og randmoræner sammen med børn og barnlige sjæle. Der er også mulighed for at hygge omkring det varme bål med medbragte lækkerier.

• Nålebindingskursus
    Er man mere til at sidde indenfor og nørkle, tilbyder Stenaldercenter Ertebølle et nålebindingskursus den 15. januar fra kl. 10.00 til 16.00. På kurset viser arkæolog Ditte Guldager den oldgamle teknik, som udføres med en stor ben- eller trænål og tykt garn. Ditte lærer kursisterne de grundlæggende teknikker, man bruger til blandt andet at lave nålebundne sokker. Kurset koster 200 kr. og tilmelding skal ske til Louise Villadsen på lv@vmus.dk eller 61 42 50 80. Garn og nålebindingsnåle kan købes på Stenaldercenter Ertebølle.

• Lokalhistorisk billedaften
    Lokalhistorisk Arkiv Aars afholder den 24. januar kl. 19.00 en billedaften, hvor arkivets medarbejdere har været i magasinet og fundet en ny stak billeder frem, som alle er med til at fortælle historien om Aars. Der tages denne gang udgangspunkt i billeder, der i løbet af 2016 tilgik arkivets samling.
    Entre: 30 kr. (Gratis adgang for medlemmer af Lokalhistorisk Forening). Tilmelding nødvendig senest den 23. januar på telefon 98 62 35 77 eller mail: ki@vmus.dk.

• Julehilsen fra Vesthimmerlands Museum - af formand Hardy Jensen
    Den sidste nissejagt på Vesthimmerlands Museum er overstået, og endnu engang har en kæmpe flok børn oplevet museet på en anderledes facon. Det må være en værdig afslutningssalut for 2016. Fra Vesthimmerlands Museumsforening siger vi tak til alle på Vesthimmerlands Museum og Stenaldercenter Ertebølle for endnu et forrygende år. Tak til venneforeningerne på museerne i nabolaget og alle andre samarbejdspartnere fra nær og fjern. Med glædelig forventning til det nye år ønsker vi alle en glædelig juletid og et godt nytår.

•  Julehilsen fra Ertebølle - af formand Per Frederiksen
    Støtteforeningen for Stenaldercenter Ertebølle vil i årets sidste nyhedsbrev gerne takke alle vore medlemmer for støtte og hjælp igennem 2016 - vi og Stenaldercenter Ertebølle er afhængige af jeres bidrag og indsats. 2016 har været et meget aktivt år, hvor foreningens frivillige virkelig har bidraget med stor indsats ude og inde til gavn for Stenaldercentrets fremdrift og fornyelse.
    Sponsorat til vores nye stenalderhytte, fremskaffelse af materialer til hytten, stor ombygning af lokaler, fremstilling af beklædning og "stofinventar", plantning af pil, ændring af bueskydningsbane, fornyelse af køkkenfaciliteterne og meget mere er det blevet til i 2016. Medlemstallet er fortsat stigende, og det er vi naturligvis meget taknemmelige for og håber, at 2017 vil vise samme tendens for vores forening. Alle medlemmer og ikke medlemmer ønskes en rigtig glædelig jul og et godt nytår - vi ses i Ertebølle i 2017.

• Tak for i år og på gensyn i 2017
    Således afslutter Vesthimmerlands Museum et travlt og spændende arbejdsår, der ved fælles anstrengelser har frembragt ny viden og skabt spændende oplevelser med en alsidig kulturarv, som kun Vesthimmerland kan byde på. Vesthimmerlands Museums medarbejdere og ledelse ønsker alle en glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår. På godt gensyn i det nye år!