Johannes V. Jensen Museet

 

I 2008 påbegyndte Vesthimmerlands Museum et samarbejde med Vesthimmerlands Kommune og Johannes V. Jensen Museet om etableringen af en ny udstilling med genstande fra forfatterens arbejdsværelse i den nye museumsbygning i Farsø. Udstillingen blev udviklet og realiseret af udstillingsarkitekt Eskild Bjerre Laursen, museumsinspektør Ejnar Asgaard (H.C. Andersen Museet), grafiker Hanne Kolding og museumsleder Broder Berg. Den blev indviet i april 2011.

Hovedattraktionen på det nye museum er det centrale udstillingsafsnit med bohave fra digterens arbejdsværelse, udlånt fra Nationalmuseet til Vesthimmerlands Museum og fremlagt for museets gæster i "arbejdets rum". I det oprindelige fødehjem fortælles om Johannes V. Jensens liv og værk, endvidere om Vesthimmerland og byen Farsø i forfatterens ungdomsår ved slutningen af 1800-tallet. Mødet med digteren, hans forfatterskab og ophav skabes ved hjælp af fotografier, film- og lydklip samt muligheden for at fordybe sig i hans litteratur. På museet kan gæsterne også stifte bekendtskab med Jensens alsidige interesser inden for kunst, litteratur, kultur- og naturhistorie.

Johannes V. Jensen blev født i 1873 i Farsø. I 1893 flyttede han til København, hvor han påbegyndte uddannelsen til læge, men senere afbrød og i stedet valgte forfattervejen. Nationaldigteren døde i 1950 i København. Betydningen af hans forfatterskab understreges  af det nye museum, der er indrettet i netop den by og del af landet, hvor roden til hans liv og gerning skal søges.
Museet i Farsø er vokset ud af et initiativ fra en kreds af engagerede borgere i lokalområdet og har under tilblivelsen modtaget mangfoldig støtte og opbakning. Det er koordineringen af alle gode kræfter, der nu har ført til, at Farsø og Vesthimmerland har fået en ny besøgsattraktion og et nyt literært mødested.

Besøg Johannes V. Jensen ogThit Jensen Museets hjemmeside